به گزارش روش سئو یک گروه بین المللی از دانشمندان کوشش می کنند با بررسی جوان ترین سنگ هایی که تابحال از ماه جمع آوری شده اند، به بررسی گذشته ماه بپردازند.
به گزارش روش سئو به نقل از ایسنا و به نقل از نیواطلس، فرودگر قمری چین معروف به “چانگ ای- ۵” (Chang’e-5) در دسامبر گذشته، با اولین نمونه سنگ و غبار جمع آوری شده از ماه به زمین بازگشت. پژوهشگرانی که به بررسی این نمونه های پرارزش مشغول هستند، از ابزار علمی پیشرفته ای برای تعیین سن آنها بهره برده اند و نتیجه گرفته اند که این نمونه ها، جوان ترین سنگ هایی هستند که تابحال روی کره ماه پیدا شده اند.
این پژوهش جدید، چین را بعد از آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی، به سومین کشوری تبدیل می کند که نمونه های ماه را به زمین آورده است. سنگ های جمع آوری شده در مأموریت های “آپولو” (Apollo) و “لونا” (Luna)، حداقل سه میلیارد سال قدمت داشتند، اما تصاویری که به تازگی از سطح ماه گرفته شده اند، نشان داده اند که سنگ های جوان تری هم وجود دارد. مأموریت “چانگ ای ۵” که برای جمع آوری سنگ ها از بعضی از جوان ترین سطوح آتش فشانی طراحی شده، فرصتی را برای تایید این مورد فراهم نموده است.
یک گروه بین المللی از دانشمندان، از طیف سنج های جرمی بزرگ جهت بررسی شیمی نمونه های جمع آوری شده توسط “چانگ ای ۵” و ارزیابی پوسیدگی عناصر رادیواکتیو درون آنها استفاده کردند و سن آنها را حدود دو میلیارد سال تخمین زدند.
پروفسور “الکساندر نمچین” (Alexander Nemchin)، پژوهشگر “دانشگاه کورتین” (Curtin University) و از اعضای این پروژه، اظهار داشت: ما بعد از تجزیه و تحلیل شیمی سنگ های جدید ماه که طی بخشی از مأموریت اخیر چین جمع آوری شده اند، متوجه شدیم که نمونه های جدید، حدود دو میلیارد سال قدمت دارند. این موضوع، آنها را به جوان ترین سنگ های آتشفشانی تبدیل می کند که تابحال روی کره ماه پیدا شده اند.
یافته های این پژوهش، نه تنها جدول زمانی نحوه فعال شدن ماه از نظر آتشفشانی را تغییر می دهند، بلکه تأثیر روش های اکتشاف از راه دور را هم تأیید می کنند که نشانه خوبی جهت بررسی سایر سیارات است.
پروفسور “گرچن بندیکس” (Gretchen Benedix)، پژوهشگر دانشگاه کورتین و از اعضای این پروژه، اظهار داشت: این نتایج، آنچه را که متخصصان مدت ها پیش برپایه تصاویر از راه دور ماه پیشبینی کرده بودند، مورد تایید قرار می دهند و سوالات بیشتری را در مورد علت وجود این “بازالت های” (Basalts) جوان مطرح می کنند.
چین بعنوان بخشی از برنامه فضایی درحال توسعه خود می خواهد مأموریت های بیشتری را در ماه انجام دهد و بدین منظور روی مأموریت های “چانگ ای-۶”، “چانگ ای-۷” و “چانگ ای-۸” کار می کند. انتظار می رود که این مأموریت ها طی این دهه به پایان برسند و برای یافتن منابع و راه اندازی یک پایگاه علمی قمری، به بررسی ماه بپردازند.
این پژوهش در مجله “Science” به چاپ رسید.