به گزارش روش سئو، رئیس سازمان فضایی ایران با تشریح برنامه های فضایی کشور تا آخر سال و سال آینده اظهار داشت: با عنایت به برنامه ریزی های انجام شده سال ۱۴۰۳ سال پر پرتابی از نظر فضایی خواهد بود.
حسن سالاریه در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد آخرین وضعیت ماهواره ها و پرتاب آنها اظهار داشت: مراحل طراحی و ساخت ماهواره های مختلفی تمام شده و یا درحال اتمام هستند همچون نمونه پروازی ماهواره ناهید ۲، نمونه پروازی بلوک انتقال مداری سامان و همینطور نمونه پروازی ماهواره ظفر ۲ که این ماهواره ها و بلوک انتقال مداری با اتمام کامل تست های محیط شأن، آمادگی پرتاب دارند.
پرتاب ماهواره تا انتهای سال ۱۴۰۲ و سال آینده ادامه دارد
وی اضافه کرد: تا پیش از پایان سال تعدادی دیگر از ماهواره ها آماده پرتاب خواهند بود. اما باتوجه به علل مختلف فنی فعلا نمی شود گزارش دقیقی در مورد زمان پرتاب داد.
سالاریه در ادامه اظهار داشت: ماهواره ناهید ۲ نمونه پروازی، بلوک انتقال مداری سامان نمونه پروازی و همینطور ماهواره ظفر ۲ نمونه پروازی، برای پرتاب سال ۱۴۰۳ برنامه ریزی شدند و ما در سال ۱۴۰۳ همانند سال ۱۴۰۲ سال پر پرتابی خواهیم داشت چون ماهواره های گوناگونی درحال اتمام هستند و تعدادی ماهواره هم سال آینده تکمیل می شوند.
وی با اعلان اینکه پرتاب ها به صورت عملیاتی و تحقیقاتی است، اشاره کرد: ظرفیت پرتاب در کشور خوب است یعنی هم سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و هم نیروی هوافضای سپاه پرتاب گرهای خوبی دارند و آماده هستند پرتاب های گوناگونی داشته باشیم.
وی به ساخت و تکمیل پایگاه ملی پرتاب های فضایی چابهار و دسترسی به مدارهای مختلف فضایی اشاره نمود و اظهار داشت: انشاالله با تکمیل پایگاه چابهار و آغاز پرتاب ها از پایگاه چابهار، دسترسی ما به مدارهای مختلف فضایی خیلی باز می شود و درنتیجه می توانیم تعداد پرتاب ها را افزایش دهیم و تنوع مدار گذاری همچون شیب های مختلف مداری و همینطور ارتفاع های مختلف مداری داشته باشیم.
بهره برداری از فاز اول پایگاه چابهار در سال ۱۴۰۳
سالاریه در مورد زمان تکمیل پایگاه چابهار اظهار داشت: پایگاه چابهار، پایگاه اختصاصی بزرگی است و فازهای گوناگونی دارد که درحال تکمیل است و طبق برنامه ریزی های انجام شده، انشاالله فاز اول پایگاه چابهار که با نخستین پرتاب های تحقیقاتی و عملیاتی آغاز می شود، سال ۱۴۰۳ یعنی در سال آینده به بهره برداری می رسد.
وی در مورد تعداد پایگاه های فضایی در کشور اظهار داشت: هم اکنون پایگاه اختصاصی فضایی چابهار درحال تکمیل است و پایگاه های دیگری هم در اختیار وزارت دفاع و مجموعه نیروی هوا و فضا سپاه هستند و قابلیت استفاده برای پرتاب های فضایی را دارند.
جایگاه فضایی ایران در زمینه جهانی
رییس سازمان فضایی ایران در مورد جایگاه فضایی ایران در زمینه جهانی اظهار داشت: جزو ۱۰ کشور اول و درحال تثبیت جایگاه خود هستیم. باید از رقبای خود فاصله بگیریم و به رتبه های بالاتر و بهتر برسیم. اگر بتوانیم خودمان را به ۵ کشور اول برسانیم خیلی خوب است و به جهت اینکه جز ۵ کشور اول قرار بگیریم زحمات زیادی از لحاظ صنعتی، تکنولوژیکی و سرمایه گذاری نیاز داریم که انشاالله در دولت سیزدهم برای ارتقا صنعت فضایی تلاش می شود.
سالاریه اضافه کرد: باید در صنعت فضایی هم در صنعت پرتابگر و هم صنعت ساخت ماهواره به جایی برسیم که صنعت فضایی ما یک صنعت کاملا توانمند شود. باید به سمتی حرکت نماییم که علاوه بر این که خودمان بتوانیم از ماهواره های عملیاتی برای رفع نیازهای داخلی استفاده نمائیم، بتوانیم خدمات پرتاب و طراحی و ساخت ماهواره برای کشورهای دیگر ارائه دهیم.
وی افزود: ما به دنبال توسعه استفاده از داده ها و محصولات صنعت فضایی و تقویت و گسترش بخش خصوص هستیم تا بتوانیم این ظرفیت دانشی و کاربردی را به سایر کشورها هم ارائه داده و در بازارهای بین المللی هم نقش آفرین باشیم.
رییس سازمان فضایی ایران اظهار داشت: در مورد آخرین وضعیت دریافت سیگنال از ماهواره های پرتاب شده هم به مهر اظهار داشت: هم اکنون با ماهواره هایی که در مدار قرار دادیم به صورت روزانه ارتباط داریم و داده هایش را دریافت می نماییم. ماهواره های مهدا و کوثر که اخیرا پرتاب شدند، ماهواره های مخابراتی و تحقیقاتی بودند. عملکرد زیر سیستم های مختلف ماهواره ها درحال تست است و بعنوان ماهواره تحقیقاتی بهره برداری لازم را برای رشد و پیشرفت فناوری بومی فضایی از آنها می بریم.
آخرین وضعیت ماهواره های مهدا و ثریا
سالاریه در مورد آخرین وضعیت ماهواره های مهدا و ثریا اظهار داشت: هم اکنون ارتباط با هر دو ماهواره به صورت مطلوب برقرار است. داده های دریافتی هم نشان از صحت عملکرد زیرسیستم ها دارند. دریافت این داده ها برای ما بسیار اهمیت دارد چون که با تحلیل آنها، علاوه بر بررسی نحوه عملکرد سیستم ها و زیرسیستم ها، ایرادات و اشکالات احتمالی هم تجزیه وتحلیل می شوند که نتیجه این بررسی ها می تواند برای طراحی های جدیدتر و به روزتر در ماهواره های بعدی بسیار تأثیرگذار باشد.
وی در مورد برنامه دولت در حوزه کپسول های زیستی اظهار داشت: سال جاری پس از سال ها توقف، نخستین پرتاب زیر مداری کپسول زیستی را داشتیم، این کپسول زیستی از جرمی حدود ۵۰۰ کیلوگرم برخوردار بود که به نسبت پرتاب هایی که در سالهای قبل یعنی سالهای دهه ی ۸۰ و اوایل دهه ی ۹۰ داشتیم، تجربه کاملا متفاوتی بود.
سالاریه در مورد داده دریافتی از این کپسول زیستی اشاره کرد: داده های کپسول زیستی که سال جاری پرتاب شد، دریافت شده و در طراحی کپسول های بعدی از آن استفاده می نماییم، نقاط ضعف و قوت این کپسول شناسایی شده، کیت های زیستی که در آن قرار گرفته ارزیابی و بررسی شده و برای طراحی ساخت کپسول بزرگ تر همه این داده ها مورد استفاده قرار می گیرد.
برنامه ریزی برای پرتاب کپسول زیستی با جرم و حجم بالاتر در سال ۱۴۰۳
وی اضافه کرد: قرارداد جدیدی برای ارتقای این کپسول با جرم و حجم بالاتر منعقد کردیم و انشاالله دنبال این هستیم که در قدم اول با پرتاب های اولیه قابلیت زیست در فضا را در پرتاب های زیر مداری به لحاظ تکنولوژیکی امتحان و تست نماییم تا به قابلیت اعتماد بالا برسیم و بعد از آن از ظرفیت موجود استفاده خواهیم کرد تا برسیم به نقطه ای که قابلیت حمل انسان در کپسول های زیستی با قابلیت اطمینان بسیار بالا ایجاد شود.
سالاریه در مورد پرتاب کپسول زیستی در سال ۱۴۰۳ و سال های آتی اظهار داشت: به سبب این که به لحاظ تکنولوژیک تست بسیاری از موارد پیش از پرتاب اصلی یعنی پرتاب فضانورد به فضا لازم است، ازاین رو درحال برنامه ریزی هستیم که برای سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ هم پرتاب کپسول زیستی با جرم و حجم بیشتری داشته باشیم. همینطور امکان دارد کپسول های دیگری هم در ابعاد کوچک تر برای آزمون و دستیابی به فناوری های جدیدتر طراحی و پرتاب نماییم.
اولین پرتاب ماهواره های «سار» تا دو سال آینده
وی در مورد طراحی و ساخت ماهواره های سار اظهار داشت: ماهواره های سار یک نوع ماهواره سنجشی راداری محسوب می شوند و قابلیت تصویربرداری از سطح زمین با تکنولوژی های راداری را دارد، طراحی و ساخت ماهواره سار در برنامه ۱۰ ساله فضایی ایران پیشبینی شده است و طبق برنامه ریزی انجام شده انشاالله در مدت یک یا دو سال آینده نخستین پرتاب های ماهواره های سار در کشور شروع می شود.
سالاریه در ادامه در مورد وضع موجود ماهواره سار در کشور اشاره کرد: هم اکنون در مجموعه های پژوهشگاه فضایی، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درحال طراحی و ساخت ماهواره های سار با دقت های مختلف هستیم و انشاالله در خلال سالهای آتی ماهواره های سار ایرانی نخستین تست های مداری خویش را خواهند داشت.
وی افزود: چون ماهواره های سار در هر شرایط جوی و آب و هوایی امکان تصویربرداری را دارند به شکلی از پیشرفته ترین ماهواره ها محسوب می شوند که می توانند در خیلی از شرایط و بویژه در مواقع رخدادهایی همچون سیل کمک شایانی را به ما داشته باشند.
منبع: howtoseo.ir